Beweegoefeningen

4 manieren om met een antistressdoek je kind te helpen ontspannen.

MOVE doek

Wie bij Suzanne of mij in de praktijk komt, of bij ons de opleiding volgt, ziet ons aan het werk met de Antistressdoek. Een 7 meter lange lycra doek die o.a. het lichaamsgevoel vergroot en zo ontspanning bevordert. Hoogsensitieve kinderen, maar ook veel andere kinderen hebben hier baat bij. Vandaag lichten we 4 oefeningen toe zodat jullie thuis, en eventueel in je werk, ook met deze doek aan de slag kunnen.

Lichaamsgevoel is belangrijk.

Onze hersenen krijgen voortdurend signalen die ons informatie verschaffen die te maken hebben met de spieren en de gewrichten. Ze maken ons bewust van onze ‘positie’ in de ruimte. Dit wil zeggen: waar we ons in relatie tot andere objecten of mensen bevinden. Wie deze signalen voldoende en juist oppikt heeft vaak een goed lichaamsgevoel. Dit goede lichaamsgevoel zorgt voor rust en ontspanning, van zowel lichaam als geest. In meer energetische termen worden mensen met een goed lichaamsgevoel ‘goed geaard’ genoemd.

Sommige kinderen hebben hulp nodig bij het vergroten van hun lichaamsgevoel.

Je voelt hem misschien al aankomen: helaas, is niet bij iedereen dit lichaamsgevoel voldoende aanwezig. Als we het even richting kinderen trekken: een kind kan de signalen die de hersenen krijgen niet opmerken (want te veel aan het denken). Ook kan een kind de lichaamssignalen niet belangrijk vinden (ik ben met iets anders bezig dat veel interessanter is) of verkeerd interpreteren. In dit laatste geval gaat het om bijvoorbeeld hersenen die een afstand en kracht verkeerd inschatten waardoor een zachte tik een harde klap wordt. Bij hoogsensitieve en hoogbegaafde kinderen die veel denken zien we vaak de eerste twee voorkomen, bij kinderen met autisme en AD(H)D meer het verkeerd interpreteren. Al deze kinderen hebben belang bij het vergroten van hun lichaamsgevoel. Met diepe druk bevorder je dit.

Om meteen een goed beeld te krijgen van de Antistressdoek, kun je ook deze video hieronder bekijken.

Bestel hem hier.

Wat is diepe druk?

Diepe druk is een stevige druk die we van buiten af kunnen geven aan het lichaam. Met een stevige knuffel, door een stevige massage of bijvoorbeeld door te stoeien bereik je dit. Diepe druk gaat dus niet over kietelen of lekker op de rug kriebelen. Dat is de tastzin. Diepe druk mag en kan je dagelijks inzetten. Ook prima meerdere keren per dag. Het effect van diepe druk is er snel, binnen enkele minuten of zelfs soms binnen enkele seconden. Omdat niet ieder kind het prettig vindt om fysiek contact te hebben kan het handig zijn om de diepe druk door middel van materiaal aan te bieden. Zeker als het gaat om prikkelgevoelige kinderen die liever niet worden aangeraakt, als het gaat om kinderen met ASS of als het gaat om kinderen met een trauma of hechtingsproblemen. Wij gebruiken hiervoor de Antistressdoek. Dit is een doek van doorgaans 7 meter lang van 100% lycra. Het is een ademende stof die lekker koel blijft waardoor hij fijn in gebruik is. Het rekt iets meer waardoor je de doek op veel verschillende manieren kan inzetten.

4 diepe drukoefeningen ter inspiratie.

Dummy the mummy

1. Dummy de mummy

Je wikkelt de doek helemaal om het kind (of de volwassene) heen en je vraagt om te ontsnappen uit de doek. Als je gevraagd hebt te ontsnappen kan je zien hoe het kind daarop reageert. Los van de diepe druk die heel helpend en kalmerend is geeft deze oefening me ook veel andere informatie: Heeft het kind een plan, durft het dit plan uit te voeren, zetten ze door of raken ze snel gefrustreerd of verdrietig. We schreven als eens eerder over deze oefening Dummy the Mummy.

spinnenweboefening

2. Spinnenweb in een wandrek.

De Antistressdoek kan je ook heel leuk inzetten in een spel. Zo kan je het bevestigen als spinnenweb in een wandrek bijvoorbeeld. Dan moeten ze er doorheen kruipen, ook dit geeft de diepe druk. Zeker voor kinderen die wat meer prikkels nodig hebben is het waardevol dat de oefening lekker dynamisch is. Denk aan  de HSK/HSS bijvoorbeeld die naast hoogsensitief ook erg graag wat prikkels extra heeft, of het kind met ADHD of een prikkelzoekend kind. Heb je geen wandrek? De doek kan ook op een matras heen gewikkeld worden waardoor het een soort tunnel wordt, of tussen 2 tafels of als je met een groep bent kan je een spinnenweb maken doordat iedereen een stuk doek vasthoudt.

hangen in move doek

3. Paardentuigje om in te hangen.

Een hele leuke variant is de oefening waarbij je de Antistressdoek als paardentuigje inzet. Je doet de doek 1x om het kind heen en de uiteinden houd je zelf vast. Het kind gaat nu een bepaalde oefening doen en jij kan de moeilijkheidsgraad opvoeren door het doek op spanning te zetten. Hoe meer spanning je op het doek zet (hoe meer je trekt en/of niet meegeeft) hoe meer diepe druk het kind ontvangt. En hoe meer prikkels. Deze oefening is heel geschikt voor kinderen die intense prikkels nodig hebben.

vertrouwensoefening

4. Samenwerken en vertrouwen.

Ook is de doek prachtig om in te zetten om een kind te leren vertrouwen, kracht te doseren of samen te werken. Daarvoor vouw je de doek helemaal dubbel. Dan nog een keer dubbel en dan leg je in het midden een knoop. Zo krijg je lussen waar jij of de ouder aan een kant erin kan en waar het kind in de andere lus kan stappen. Vervolgens kan je gaan hangen, met elkaar meebewegen, volgen, leiden etc. Ondertussen voorzie je je kind van de nodige diepe druk.

Tot zover, onze informatie en oefeningen over diepe druk en de Antistressdoek. Als je ook aan de slag wil met de Antistressdoek dan hopen we dat je na het lezen van dit bericht aan de slag kan!

Groeten Josja en Suzanne.

Klik hier voor een diepe druk oefening zonder materiaal: de hele leuke trein-tunneloefening

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.