Hoogsensitief kind

3 HSK-kerstvakantietips

Is jouw kind moe en snel overprikkeld en kijk je uit naar de kerstvakantie waarin het kan bijkomen? Zie je er tegelijkertijd tegenop, omdat je weet dat het niet altijd uitpakt voor je kind zoals jij hoopt, en dus ook niet voor jou? Daarom een aantal tips voor een vakantie waar jullie beiden wél van bijkomen.

In de aanloop naar een vakantie of een weekend zijn veel HSK’s moe en snel overprikkeld. Even niets hoeven lijkt de oplossing, maar er ontstaan bij ouders ook vragen. Zoals: ‘Moeten we alle prikkels weghalen, iedere dag thuis blijven en de bel uit doen?’ En: ‘Hoe komt het dan dat als we de prikkels weghalen dat ons kind heel vervelend gedrag gaat vertonen?’ Herkenbaar? Hieronder geef ik antwoord op deze vragen.

Niet alle hoogsensitieve kinderen zijn hetzelfde.

Elaine Aron, de grondlegster van hoogsensitiviteit, ontdekte het al: niet alle hoogsensitieve personen zijn hetzelfde. Zij gaf aan dat ongeveer 70% van de hoogsensitieve personen (HSP) zich laat typeren als rustzoekers en de overige 30% als actiezoekers. Zeer recent onderzoek van Saskia Klaaysen bevestigt dit beeld. Dit betekent dus dat er ook 2 type HSK zijn: de rustzoeker en de actiezoeker

De één verveelt zich snel en wil actie in de fractie, de ander blijft graag in pyjama en wil aanrommelen.

Het is natuurlijk niet zo zwart wit, maar er zit wel een kern van waarheid in. Een HSK dat actiegericht is heeft veel prikkels nodig om zich goed te kunnen voelen. Zo’n kind wordt blij van fysieke uitdagingen en avontuur. Het heeft de neiging zich snel en vaak te vervelen en houdt van nieuwe ervaringen. Een actiezoekende HSK maak je niet blij met een lege agenda in de vakantie. Een rustzoekende HSK zit daarentegen vaak helemaal niet te wachten op vernieuwingen en veranderingen. Die moet in de vakantie juist bijkomen van alle indrukken.

3 tips voor het rustzoekende hoogsensitieve kind.

Is jouw hoogsensitieve kind het type dat past bij de rustzoeker? Vindt het dingen al gauw spannend en kiest het dan voor de veiligheid? Als dit zo is dan is jouw HSK vaak gebaat bij minder prikkels en veel momenten van ontspanning. Over het algemeen is een vol programma niet wenselijk en weet jouw kind zich prima te vermaken met de tijd die zich aandient. De volgende tips helpen vaak goed:

TIP 1: Bouw iedere dag een activiteit in waarvan jouw kind ontspant.

Een leuke manier om dit te doen is door samen met je kind een lijstje te maken van dingen die ontspannen, zodat je kind hier iedere dag makkelijk uit kan kiezen. Wat mag je verwachten dat er op dit lijstje komt te staan? Uiteraard is dit heel individueel, maar hieronder volgt een rijtje ontspannende activiteiten die ik vaak terugzie:

  • Tekenen, kleuren
  • Knutselen
  • Douchen/badderen
  • Wandelen met hond en een ouder
  • Samen tv kijken
  • Samen bakken
  • Lezen
  • Puzzelen

Let op: als jouw kind echt flink overprikkeld de vakantie in stapt, dan kan ook het maken van een lijstje als ‘to much’ worden ervaren. Laat dan het lijstje zitten en onthoudt gewoon dat ontspannende activiteiten dagelijks in het programma thuishoren.

TIP 2: Plan niet te veel activiteiten op een dag in.

Nieuwe en dus onbekende activiteiten kosten vaak meer energie voor HSK’s dan voor kinderen die niet hoogsensitief zijn. Zeker als jouw kind al vermoeid de kerstvakantie ingaat, loont het om niet te veel nieuwe activiteiten te plannen. Maak eens een visueel overzicht van de hele vakantie en beschrijf wat er op welke dagen al gepland is. Bekijk dit met je kind. Ontdek waar je kind heel blij van wordt, waar het gespannen van wordt en misschien zelfs tegenop ziet. Door dit te doen zie je in één oogopslag of het veel is wat je hebt ingepland of dat het wel meevalt.

TIP 3: Bied kalmerende activiteiten aan.

Als je merkt dat je kind niet goed tot ontspanning komt, is het een goed idee om een aantal activiteiten aan te bieden die sterk bijdragen aan het reguleren van prikkels. Je kan dan denken aan het aanbieden van een verzwaringskussen, slapen in een Zzsleeptunnel, bellen blazen, gebruik maken van de kracht van kauwen en/of iets met de handen doen. Ga bijvoorbeeld iets bakken waar je kind bij moet kneden.

3 tips voor het prikkelzoekende hoogsensitieve kind.

Houdt jouw HSK van beweging? Bloeit het op door veel te doen en te ontdekken? Verveelt het zich snel? Wees dan alert op een veel voorkomende valkuil: te weinig prikkels aanbieden. Het lijkt zo logisch om jouw overprikkelde kind rust te willen geven door prikkels weg te halen. Maar bij kinderen die juist prikkels nodig hebben, werkt het weghalen van prikkels vaak averechts. Daar worden kinderen vaak ongezellig van. In plaats van overprikkeld raken deze kinderen dan onderprikkeld. Om het nog wat complexer te maken: ze kunnen, naast dat ze veel prikkels nodig hebben, makkelijk overprikkeld raken door bijvoorbeeld teveel herrie, felle lichten of teveel drukke familiebezigheden. Het gaat er daarom om dat je zoekt naar de balans. Aan de ene kant dus wél nieuwe ervaringen laten opdoen en lekker laten bewegen en aan de andere kant goed opletten dat er niet te veel prikkels zijn die hem of haar overprikkelen. Hieronder een aantal tips voor in de vakantie:

TIP 1:  Zorg dat er op alle dagen iets te doen is.

Onthoud dat jouw kind van nieuwe ervaringen houdt, zich snel verveelt en waarschijnlijk ook van fysieke uitdagingen houdt. Jij en jouw kind weten ongetwijfeld welke activiteiten hierbij passen. Is het klimmen? Ga dan klimmen. Het kunnen natuurlijk ook hele andere dingen zijn. Zorg daarom dat je iedere dag iets doet waar je kind enthousiast van wordt.

TIP 2:  Kies voor beweging.

Voor veel prikkelzoekende kinderen is niets lekkerder dan fysiek uitgedaagd worden. Kies hierbij bij voorkeur niet voor een binnenspeeltuin. Want hoe leuk ook, daar komen een heleboel visuele en auditieve prikkels bij kijken die jouw kind makkelijk overprikkelen. Ga vooral lekker naar het bos of het strand. Struin door het zand en zorg dat je kind fysiek moe raakt. Laat kou of regen je niet weerhouden om te gaan. Juist een flinke wind of koude lucht is goed. Probeer voor uitdaging en vernieuwing te zorgen. Laat je kind bijvoorbeeld minstens 5 verschillende vogels spotten en bomen opmeten. Of laat het over omgevallen bomen lopen, takken sjouwen of hardloopwedstrijdjes doen.

TIP 3: Bied sensorische activiteiten aan.

Multi sensorische activiteiten zijn activiteiten waarbij je meerdere zintuigen tegelijk moet inzetten. Hoe meer zintuigen je tegelijkertijd gebruikt, hoe beter ze bijdragen aan het kalmeren van het zenuwstelsel. Voor een prikkelzoekende HSK zijn dit vaak hele prettige activiteiten omdat ze uitdagend zijn (want veel prikkels) en tegelijkertijd dragen ze bij aan ontspanning. Hieronder een aantal activiteiten op een rijtje:

  • Gezelschapsspellen zoals Party & Co en 30 Seconds
  • Brood, pizza en koekjes maken en het deeg hiervoor kneden met de hand.
  • Knutselen met papier maché.
  • Kleien
  • Bellen blazen

Ik wens je een hele fijne vakantie toe, waarin zowel jij als je kind lekker kunnen bijkomen.

Groeten Josja

 

3 reacties op “3 HSK-kerstvakantietips

  1. Esther schreef:

    Bedankt voor jullie waardevolle tips! Ben zelf moeder van 3 kids waarvan 1 hsp 13 jaar en 1 hsp strong willed van 9…
    Daarnaast ook nog leerkracht en kindercoach…maar je eigen kind coachen? Dat is lastig! Zie toch wel op tegen vakanties..school brengt ook veel structuur..jullie tips ga ik zeker gebruiken! Liefs van Esther
    http://www.kek- kindercoaching.nl

  2. Marina Nieuwenhuijsen schreef:

    Bedankt voor deze tips! Fijne feestdagen ook voor jou en je gezin.

    1. josja schreef:

      Dank je wel Marina, jullie ook een fijne kerst. Hoor graag van je in het nieuwe jaar hoe het allemaal gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.