Het is half november en het Sinterklaasjournaal is begonnen. Maar niet alleen dat. Ook de algehele drukte en de excitement die horen bij de komende periode. Merk jij dat ook? Vandaag vertel ik jullie hoe een verzwaringskussen jouw (hoogsensitieve) kind kan helpen om minder overprikkeld te raken. Heel handig.
Voor ik in ga op hoe een verzwaringskussen werkt, zal ik je eerst uitleggen wat een verzwaringskussen precies is. Het is daarnaast ook goed om te weten dat ik de blog weliswaar schrijf met het oog op het hoogsensitieve kind, maar dat alle voordelen ook gelden voor volwassenen.
2 redenen waarom een verzwaringskussen helpt.
Een verzwaringskussen is een kussen dat zwaarder is gemaakt dan een gewoon kussen door er pitten of rijst aan toe te voegen. Door zwaarte aan een kussen toe te voegen en het vervolgens op de schoot of de rug van je kind te leggen ontstaat er diepe druk. Deze diepe druk helpt zowel lichaam als hoofd te kalmeren. Samen met kinderfysiotherapeute Suzanne Strijbosch-van Snippenberg hebben wij eigen verzwaringskussens ontwikkeld: TOUCH verzwaringskussens. Hieronder licht ik je de 2 belangrijkste voordelen van verzwaringskussens toe.
1 Verzwaringskussens verminderen het piekeren en het vele denken.
Hoogsensitieve kinderen (HSK) staan erom bekend dat ze veel denken en dat ze het goed willen doen. Het idee van ‘we zien het wel als het zover is’, past over het algemeen niet echt bij een HSK. Het is juist andersom: ‘we zien het nu al, lang voordat het zover is. We zien nu al wat er mis kan gaan.’ Je kan je vast wel voorstellen dat dit vooruitdenken makkelijk leidt tot piekeren en wakker liggen. Naast piekergedachten kan het hoofd van een HSK zich ook gemakkelijk vullen met gedachten en gevoelens van excitement. Zeker nu. Je kind heeft bijvoorbeeld heel veel zin in de kerstmuscial, zo veel zin, dat hij/zij er niet meer van kan slapen. Het verzwaringskussen biedt bij zowel piekeren als gevoelens van excitement echt een uitkomst. Op het moment dat jouw kind een verzwaringskussen op schoot legt verlegt de aandacht zich naar zijn/haar lijf toe. Deze beweging, van het hoofd naar het lijf, zorgt ervoor dat je hoofd rustiger wordt. De diepe druk zorgt er ook voor dat de stress in je lijf minder wordt en je makkelijker kan ontspannen. En zo voorkom je dat het emmertje van je kind overloopt.
2 Verzwaringskussens verbeteren je aandacht.
Een belangrijk ander voordeel van een verzwaringskussen is de hulp die het je kind biedt om de aandacht weer te richten. Als het hoofd van je kind vol zit dan kan je je vaak niet goed meer focussen.. Dan lukt leren niet meer en dan is je kind vaak ook niet meer de meest gezellige in huis. Leg dan eens een verzwaringskussen op de schoot of op de rug van je kind en ontdek wat er dan gebeurt. Ook nu weer zorgt de verzwaring ervoor dat je kind uit zijn/haar hoofd en in zijn/haar lijf komt. Hierdoor komt er weer aandacht voor het hier en nu. En dit maakt dat je kind zich weer meer op de taak kan richten en zich fijner voelt.
Suzanne en ik hopen dat deze informatie je er toe aanzet om bij overprikkeling gebruik te maken van de kracht van de verzwaring. Je kan thuis heel eenvoudig een kussen of een knuffel verzwaren. Mocht je er eentje van ons willen, dat kan natuurlijk ook. Klik dan hier voor meer informatie en hier voor direct bestellen. Tot slot nog een mooie reactie die we kregen van een ouder over ons verzwaringskussen:
Onze actieve 11-jarige zoon over het verzwaringskussen dat mee ging op zijn schoot in de auto op reis naar Italie: “Ik weet niet wat het is, maar ik word me toch rustig van dit kussen.”
Tot de volgende mail,
groeten Josja
ook namens Suzanne